Pronájem bytů v Praze a hlavní příčiny vysoké poptávky

clock-2689116_1280

Pronajmout byt v Praze se vám dnes podaří během několika málo dní a nemusí se jednat ani o výjimečnou lokalitu, ani o nadstandardní bydlení. Poptávka je totiž natolik silná, že nastavíte-li přiměřené finanční podmínky, udat lze prakticky cokoliv. Rostoucí ceny nemovitostí a přísnější kritéria poskytování hypotečních úvěrů nutí stále větší procento lidí, aby přehodnotili úvahy o koupi vlastního bytu a spokojili se s pronájmem.

Pronájem bytu je pro řadu lidí jedinou možností

Pronájem bytu je tedy pro mnohé spoluobčany pouze provizorní řešení a nikoliv dobrovolná volba. Počet těchto lidí však bude s největší pravděpodobností narůstat a tlak na růst nájmů to pochopitelně ještě umocní. Týká se to především Prahy, ale stranou nezůstanou ani jiná větší města jako Olomouc, Brno, Plzeň a některá další.

Zdlouhavé byrokratické procesy komplikují situaci

Z extrémního cenového růstu bydlení všeho druhu, jehož jsme v posledních několika letech svědky, lze mimo jiné vinit i složitou legislativu a zdlouhavé povolovací procesy, které jsou příčinou toho, že je k dispozici méně nových bytů, než by v ideálním případě být mohlo a mnohem méně, než je ve skutečnosti potřeba. Jen v Praze je momentálně ve fázi povolování přibližně 900 projektů se čtyřiceti tisíci byty. Získat stavební povolení jako by bylo stále těžší a například v porovnání s rokem 2000 kleslo množství vydaných územních rozhodnutí a stavebních povolení více než o 70 %.

O realitní bublinu se zřejmě nejedná

Zdá se tedy, že nejde jen o nějakou realitní bublinu, jak tvrdí někteří ekonomové, ale spíše o skutečný nedostatek novostaveb. Komplikovaná legislativa a také její zneužívání k nejrůznějším obstrukcím jsou jedním z hlavních důvodů současné krize na realitním trhu nejen v naší metropoli, ale i v mnoha dalších lokalitách České republiky.

Hospodářská komora již ústy svého prezidenta vyjádřila obavy, že v případě, kdy nebude legislativní proces výrazným způsobem zjednodušen, zklidnění trhu se jen tak nedočkáme a ceny budou i nadále značně vysoké. Jestliže bude novostaveb v Praze dlouhodobý nedostatek, dojde s největší pravděpodobností k výraznému omezení dynamiky rozvoje celého města. Za následek to bude mít i to, že nově příchozí obyvatelé budou nuceni stěhovat se mimo území Prahy, ale protože zaměstnání naleznou právě v hlavním městě, budou za ním dojíždět, což zde ještě více zkomplikuje už tak dosti špatnou dopravní situaci.

Výhled pro blízkou budoucnost není příliš optimistický

Velkým problémem je nedodržování zákonných lhůt a to na všech stupních povolovacího procesu. Pokud se tempo výrazným způsobem nezrychlí, bude to znamenat jen větší a větší potíže. Bohužel projektů, které by byly projednány a schváleny v předpokládaných termínech, je opravdu minimum a jsou to právě nízké počty vydaných stavebních povolení, které jsou signálem toho, že dostupného bydlení bude v Praze i v nejbližších letech nejspíše nedostatek.

Místa pro novostavby je dost

Hlavní město má přitom k dispozici značně rozsáhlý nezastavěný vnitřní prostor. V Praze je tolik volné plochy, na níž by se dalo stavět, že by to uspokojilo bytové nároky zhruba půl milionu dalších obyvatel. A město by se přitom nemuselo rozrůstat do šířky a nebylo by ani nutné stavět na úkor zeleně. Jedná se především o tzv. brownfieldové prostory, kde je již vybudována infrastruktura a které leží ladem i několik desítek let.

Ceny nejspíš tedy porostou a bude přibývat těch, kteří si nebudou moci dovolit nic jiného, než život v nájmu. S rostoucími počty takových lidí pak bude při nedostatku volných bytů logicky stoupat i nájemné.

O možnosti užívat některý z městských bytů za velmi výhodných podmínek si přitom může valná většina obyvatel metropole nechat jenom zdát. Při pohledu na čísla v následující tabulce pak většině lidí odkázaných na nájemní bydlení nezbývá než doufat, že ve výstavbě nových projektů přece jen dojde k tolik potřebným změnám a volné byty budou v budoucnu přibývat rychleji. Stoupající ceny nemovitostí i pronájmů by to mohlo přinejmenším zastavit, v ideálním případě pak srazit na přijatelnější úroveň.

Cenová hladina nájemného v Praze

Městská část Cena za metr čtvereční Nárůst od r. 2010
Praha 1 431 Kč 40,6 %
Praha 2 402 Kč 52,9 %
Praha 3 354 Kč 41,9 %
Praha 4 279 Kč 29,5 %
Praha 5 348 Kč 49,5 %
Praha 6 313 Kč 39,5 %
Praha 7 330 Kč 47,0 %
Praha 8 300 Kč 33,0 %
Praha 9 293 Kč 31,0 %
Praha 10 282 Kč 31,1 %
Redakce

Add your Biographical Info and they will appear here.